BODRUM REHBERİ 

Home ] Bodrum Kalesi ] Sualtı Arkeolojisi ] Amfora Parkı ] Dogu Roma Batığı ] Serçe Limanı Cam Gemisi ] Cam Salonu ] Karia Prensesi Ada Salonu ] Uluburun Gemisi ] Gelidonya Gemisi ] Tektaş Batığı ]

Home ] Up ]

 

 

Home ] Up ] Sualti Arkeolojisi 2 ] Sualti Arkeolojisi 3 ] Gemi Yapımı ] Amforalar ] [ Gemi tipleri ]

 

Bodrum Guide

Bodrum  Yesilyurtlularda 

Kiralik Villa

Yalıkavak Satılık Malikane Turgutreis Teras evleri Satılık Villa

Öztürk Muhasebe

 

 

 

Askeri Gemiler

Başlangıçta gemilerin sadece asker taşımakta kullanıldıklarını ve askerlerin karada savaştıklarını görmekteyiz. Bu hem birliklerin savaş bölgesine çok hızlı bir şekilde ulaşmasını hem de karadan giden askerler gibi yorulmalarını önlemekte idi. Mısır yazıtlarında M.Ö. 3000 ve 2000’lerde bu tür asker sevkıyatlarına rastlıyoruz. MÖ.. 2000 yılların ortalarında ise gemi personelinin kürekçilerin ayni zamanda savaşan deniz erleri olduklarını görmekteyiz. Seyir zamanı kürek çeken eller, savaş anında gemide saklanan kılıç, mızrak, ok gibi silahları kullanmakta idi.

Daha sonraki dönemlerde gerek gemilerinin formlarının denizde bir savaş için değiştiğini, hem de gemideki personelin ve askerlerin artık denizde bir savaş için hazır olduklarının görmekteyiz. Antik çağlarda deniz savaşları gemilerin birbirine yanaşarak, kanca atmaları ve askerlerin birbiri ile savaşmaları şeklinde karşımıza çıkar. Daha sonraları gelişen ikinci yöntem ise, gemilerin birbirini mahmuzlamasıdır. Bu nedenle gemilerin ön tarafının bir mahmuz seklinde yapıldığını bu mahmuzun metal ile kaplandığını biliyoruz.

Bu mahmuzlu gemilerde kürek şayisi artıkça geminin hız kazandığını ve daha büyük bir hızla diğer gemiye çarptığının biliyoruz. 30 kürekli, 50 kürekli gemilere sıkça rastlarız. Ama antik cağların en görkemli gemileri triremlerdi. Bu uç kat dizilmiş kürekçilere haiz olan bu gemilerde yaklaşık 170/200 tane kürekçi bulunmakta idi. Yine Geç klasik cağ ve Helenistik donemde ortaya çıkan bir silahta mancınık idi. Ok, tas hatta alev topları atan mancınık zamanının korkunç silahı idi. Kürekçi sayıları gittikçe artan bu gemilerin yerinin Bizans döneminde daha hızlı gemiler alacak ve ortaya yepyeni bir silahlar çıkacaktı. Bu silahlardan biri ise Yunan ateşi adi verilen silahtı. Karada ve denizde de kullanılan bu etkili silah denizlerdeki savasın seklinin değiştirecekti. Mahmuzlar ortadan kalkacak ve yerlerinin Yunan ateşine, savaş kulelerine bırakacaktı. Topa benzeyen bir boru yardımı ile Yunan Ateşi diğer tekneleri tutuşturacaktı.

Ticari Gemiler 

Birçok ticari gemi iki yelken direği olan gemilerdi. Helenistik devirde hem savaş hem de ticaret gemilerinin boylarının oldukça büyüdüğü görülür.

Basit donanımlı gemilerin yani sıra, son derece lüks özel yapım gemilerinde yapıldığının antik yazarlardan öğrenmekteyiz. Gemilerde mozaiklerle süslenmiş odalar, bitkilerle süslü gezinti yerleri, kütüphane, küçük bir tapınak karsımıza çıkabiliyordu.

Yolcu gemileri

Antik çağlarda günümüzde olduğu gibi yolcu gemileri yoktu. Yolcu limanda gideceği yere veya oraya en yakın limana giden bir yük gemisi arıyordu. Yük gemileri fazla sayıda yolcu taşımak için donanmadıklarından sadece gemi sahibi, yükün sahibi veya birkaç önemli kişi için kamaralar bulunuyordu. Gemi sadece su ve korunma vermekte idi. Gelenler yataklarının, yiyeceklerini, hizmetçilerini beraberlerinde getirmekte idiler. Yemek zamanı herkesin gemi mutfağını ( varsa) kullanmak için sıraya girdiğini giriyordu.

Acık deniz gemileri

Büyük ebattaki gemiler

Antik çağlarda inşa edilen gemilerin ebatlarının inanılmaz boyutlarda olduklarını görmekteyiz. Özellikle Helenistik ve Roma döneminden yapılan gemilerin boylarının 60 metreye ulaştıklarının görüyoruz.

Kıyı Gemileri

Acık denizlerinden çekinen yolcuların alternatifi ise kıyıları takip eden yük gemileriydi. Oldukça eski olan bu gemiler yelkenlerini kullanarak kıyıları dolaşıyor ve yol üzerinde yük ve yolcu alıyorlardı.

Antik çağlarda Akdeniz’de dolasan gemilerden büyük bir kısminin bu kıyıları takip eden küçük yük gemileri olduğunu görürüz. Kıyı gemilerinde güverte alanı daralır.

Liman gemileri

Römorkörler

Gemilerin limanlara girmesini ve rıhtıma yanaşmasının sağlayan gemiler. Bunlar gemileri yanaştırdıkları zaman kürek kullanmakta idiler.

Nehir Gemileri

Antik çağlarda büyük liman şehirlerinin çoğunun önemli nehirlerin ağızlarında kurulduğunun görmekteyiz. Bu durum bu antik kentlere büyük avantajlar sağlamakta idi. Büyük gemilerle gelen tahıl, şarap, zeytinyağı veya buna benzer kargo daha küçük gemilerle bu nehirler üzerinde veya nehir yolları yakınındaki şehirlere gönderilmekte idi. Şüphesiz akıntıya karsı gitmek zordu. Bu nedenle bu taşıma işlemi bazen karadan geminin çekilmesi ile bazense akıntıya zıt rüzgarlar kullanılarak yapılmakta idi. Bu teknelerin derinlikleri azdır ve Serce Limanın batığında olduğu gibi altları düzdür.

 

 

Home
Up

Yesilyurtlular Tatil sitesi kiralik Villa

 

 

Home ] Up ] Halikarnas ] Bodrum Kalesi Muze ] Bodrum Yarimadasi ] Bodrum Yakininda ] Mavi Tur ] Bodrum Restoranlar ] Emlak ] Bodrum Bilgi ] E Posta ]

[ Home ] [ Up ]  Copyright © Bodrum Rehberi