BODRUM REHBERİ 

Home ] Bodrum Kalesi ] Sualtı Arkeolojisi ] Amfora Parkı ] Dogu Roma Batığı ] Serçe Limanı Cam Gemisi ] Cam Salonu ] Karia Prensesi Ada Salonu ] Uluburun Gemisi ] Gelidonya Gemisi ] Tektaş Batığı ]

Home ] Up ]

 

 

Home ] Up ] Sualti Arkeolojisi 2 ] Sualti Arkeolojisi 3 ] [ Gemi Yapımı ] Amforalar ] Gemi tipleri ]

 

Bodrum Guide

Bodrum  Yesilyurtlularda 

Kiralik Villa

Yalıkavak Satılık Malikane Turgutreis Teras evleri Satılık Villa

Öztürk Muhasebe

 

 

 

Antik Dönemde Tekne Yapımı

Tarihin ilk cağlarından itibaren suyu kullanan insanoğlu, önce sazdan yapılmış salları, kayıkları, hava ile şişirilmiş hayvan derilerinin kullandı. Hatta hayvan derilerinin yan yana koyarak, tas, mermer gibi ağır yükleri taşıdı. Daha sonra ağaç gövdelerinden sallar yapan insanoğlu, zaman zaman büyük ağaçların gövdelerini kayık gibi oyarak amaca uygun kullandı.

İlk yapılan teknelerde kalasların birbirine iplerle veya kalasların zıvanalarla birbirine bağlandığını görürüz. İlk önceleri omurga ve daha sonra ise geminin kalaslarının çakılması ile inşa edilen bu tekneler çok zahmetli idi. Çok kısa aralıklarla zıvanaların ve kalaslar için uzun ve kavisli parçaların hazırlanması çok zaman almakta idi. Ama insanoğlu her zaman olduğu gibi daha kolay ve daha ekonomik yöntemlere yöneldi. Geminin sağlamlığını bir kaburga veya iskelet ekleyerek sağladı.

Önceleri, kaburgaların en sonda konulması uzun bir sure kullanılan bir metoddu. Bunun MS. 2 yüzyılda değiştiğini, omurgadan sonra, kaburgaların yani geminin iskeletinin yapıldığını en sonunda ise diş kaplama kalaslarının konulduğunu biliyoruz. Bunun yani sıra önceki yüzyıllarda karsımıza çıkan ve 2. yüzyılda sıkça kullanılan geminin dıştan kursun tabaka ile kaplanması da ortadan kalkar. Önceki cağlardaki diş kaplamada ve zıvanaların çok sik konularak geminin sağlamlığın elde edilmesi yerine kaburganın inşası önem kazanır. MS.4 yüzyıl gemisinde bunun tamamen değiştiğinin ve metal cıvataların kullanıldığı görüyoruz. Bu cıvatalar demir veya bakir olabiliyordu. Yassıada'da bulunan Bizans batıği gemi yapımı acısından özel bir yer tutar. Bu gemi daha sonra Ortaçağda klasik hale gelen önce omurga ve kaburgadan meydana gelen geminin iskeleti ve daha sonra kalas kaplamalar konularak inşa edilmiştir. Şüphesiz bu büyük değişim ile tekne inşa edenler kalasları birbirine tutturan binlerce zıvana ile ugraşmiyacaklar, çok uzun ve kavisli kalasları bulmak çok uzun zamanlarını almayacaktı. Omurga, kaburga iskeleti üzerine çakılan kalaslar daha kısa, daha az zahmetli ve ekonomikti.

 

 

 

Home
Up

Yesilyurtlular Tatil sitesi kiralik Villa

 

 

Home ] Up ] Halikarnas ] Bodrum Kalesi Muze ] Bodrum Yarimadasi ] Bodrum Yakininda ] Mavi Tur ] Bodrum Restoranlar ] Emlak ] Bodrum Bilgi ] E Posta ]

[ Home ] [ Up ]  Copyright © Bodrum Rehberi