BODRUM REHBERİ 

Home ] Halikarnas ] Bodrum Kalesi Muze ] Bodrum Yarimadasi ] Bodrum Yakininda ] Mavi Tur ] Bodrum Restoranlar ] Emlak ] Bodrum Bilgi ] E Posta ]

Home ] Up ] Bodrum Bodrum ] Bodrum Gökova ]

 

 

Home ] Up ] [ Mavi Yol ] Tekne Yapımı ] Süngercilik ] Marinalar ] Marmaris Fethiye ] Bodrum Kupası ]

 

Bodrum Guide

Bodrum  Yesilyurtlularda 

Kiralik Villa

Yalıkavak Satılık Malikane Turgutreis Teras evleri Satılık Villa

Öztürk Muhasebe

 

 

 

GÖKOVA

"Bodrum'a gelip Gökova’ya açılmamak, sarayın kapısına gelip içeri girmemektir."

Halikarnas Balıkçısı

Gökova Körfezi

Doğu-bati yönünde yaklaşık olarak 56 km uzunluğunda olan Gökova kıyı şeridi,  Mavi Turların vazgeçilmez rotasıdır. Gökova'nin kuzeyinde deniz seviyesinden 1000 metre yüksekliğe ulasan Kıran Dağı’nın görünümü eşsizdir.  Bu Anadolu’nun bağrına doğru uzanan  Gökova Cova diye adlandırılan bu eşsiz körfez,  Kerme körfezi olarak ta anılıyor. Gökova’da sanılanın aksine, körfez olmasına rağmen, acık deniz gibi her zaman hava bozabiliyor. Bazen dağlar arasına sıkışan  rüzgarlar hortumlar bile oluşturuyor. Denizin Ağustos, Eylül aylarında uslandığı Gökova'ya, kaptanlar yazın sonuna kadar pek güvenmiyorlar. Denizin derinliğinin çok artabildiği Gökova’da, derin sularda yasayan bir çok balık turu karsımıza çıkıyor. Kıyılarında birçok antik kenti barındıran Gökova, doğa güzellikleri yani sıra birçok antik kenti ziyaretçilere sunar..

Karaada

Bodrum'a sadece 5 km uzaklıktaki Karaada, şifalı, kükürtlü suyu ve çamur banyoları ile unludur. Bir mağaradan çıkan sıcak suyun ve  çamurun güzellik ve sağlık verdiğine inanılır. Eskiden denize akan ve sıcaklığı 29-32 dereceye ulasan bu sıcak suyun olduğu noktada bir motel kurulmuştur. Bodrum'dan adaya dolmuş tekneleri çalışır. Bodrumdan ulaşımı çok kolay olan Karada, günlük gezi motorları ve tekne turlarının müşterileri ile her zaman doludur.

Pabuç Burnu

Bodruma 6 mil uzaklıkta bulunan ve sekli bir pabuca benzediği için Pabuç Burnu adi verilen bu burnun doğu kıyıları, teknelerin demir atmasına uygundur. Pabuç burnu, zümrüt renkli suyu ve havuzu andıran sakin suları ile birçok teknenin barınağı olur. Pabuç Burnu, maki dokusu ile kaplıdır.

Kargıcık Bükü

Orak adasının kuzeyinde yer alan bu koy rüzgara karsı korunmalıdır. Dağlarla çevrili bu sakin koyda çıkıp gezmek mümkün. Koyun bati tarafında güzel bir plaj yer alır.

Orak Adası

Bodrum'un 16 km doğusunda yer alan Orak adası, temiz, berrak suları ve zengin sualtı hayatının zenginliği  ile unludur. Bodrum'dan tekne ile 2 saatte ulaşılan Orak adası genelde birçok tekneye ev sahipliği yapar ve sezonda oldukça kalabalık olabilir. Adanın çevresi oldukça kayalık ve  dikenli çalılarla dolu olduğu için adada dolaşmak pek fazla rağbet görmez.  Ada ayrıca son yıllarda türeyen çok büyük fareleri ile kotu bir un kazanmıştır. Bu olumsuzluklara karsın, deniz muhteşemdir. Denizin rengi derinlik artıkça zümrüt renginden laciverde dönüşür. Orak adasında teknelerin sığınacağı iki koy vardır. Bunlardan ilki adanın doğusunda yer alan Doğu Koyu, ikicisi ise kuzeyde yer alan Kuzey koyudur.

Alakisla Bükü

Tekne turlarında vaz geçilmez bir nokta olan Alakisla Bükü, oldukça geniş bir koydur. Dağlarla çevrili bu koy, kuzey ve bati rüzgarlarına karsı korunmalıdır.

Orak adasının doğusunda yer alan Alakisla veya Kise Koyunda eski bir manastırın kalıntıları bizi karsılar. Kise isminin kilise adından geldiği sanılır.

Çökertme

Gökova Körfezinde önemli bir duraklama yeri olan Çökertme’de balık restoranları ve hali mağazaları vardır. Koy adini yakındaki Çökertme köyünden alır. Rüzgarlara karşı korumalı olan koy tekneler için çok önemli ve tercih edilen bir koydur. Adi şarkılara konu olmuş bu unlu koy, Halikarnas balıkçısının yazılarında da karsımıza çıkar. Herkesin dilinde dolasan unlu Çökertme Türküsü söyle devam eder.

"Çökertme’den çıktımda Halil'im aman başım selamet"

Ören Ceramus/ Camalti Bükü

Camalti Bükünün yerini kolayca bulabiliriz. Burada inşa edilen termik santral ve koyun batısındaki deniz feneri bize yol gösterir. Koy bati ve güney bati rüzgarlarına acıktır.  Demirleme için birçok noktada çok derindir. Koyun 1 mil uzağındaki Ceramos antik kentinin kalıntıları bulunur. Ceramos'ta iki tapınak kalıntısı var ve demir atmaya çok uygun değil? Körfeze adini veren antik Ceramos şehrinin ismi önce Kerme daha sonrada Ören olmuş. Bir çanak çömlek merkezi olduğu sanılan Ceramosta kazı yapılmamıştır. Ören’in Milas'a uzaklığı 48 km olup kara yolu ile de buraya ulaşılabilir.

Akbuk

Bölgedeki en güzel koylardan biri olan Akbuk, Kuzey Avrupa  fıyordlarini  andırır. Sik ormanlarla kaplı dağların eteğinde yer alan Akbuk, tekneleri bati ve kuzeybatı rüzgarlarından korur. Buyum tekneler için uygun olmayan çok sayıda küçük koy tekneleri barındırır.

GÖKOVA İskelesi

Gökova körfezinin bitiş noktasında yer alan Akyaka Koyu, Gökova ırmağının hemen yanında yer alır. Hastahane, akaryakıt istasyonlarının yanı sıra, restoran, motel ve oteller yer alır. Buradaki balıkçı barınağının yakınında demir atılır. Çam ormanları ile çevrili Akyaka bölgesinde kamp yerleri de bulunur. Bu bölgede Türk mimarisinin güzel örneklerini sunan evler bulunur.

Sedir Adası/Cleopatra Plajı/Kedrai şehri

Bu bölgedeki en önemli duraklardan birisi şüphesiz zümrüt  rengi denizi ve eşsiz kumu ile Sedir adasıdır. Türkiye’nin kumu en güzel kumsallarından biri olan Cleopatra plajı ayni zamanda en kalabalık plajlarından da biridir. Mark Antonyus'un bu kumu Kleopatrayi memnun etmek için  Mısırdaki İskenderiye şehrinden getirdiği söylenir. Antik kentin isminin Sedir ağacından geldiği söylenir. Burada antik Cedrea şehrinin kalıntıları bulunur. Tiyatro, sur, kale ve bir tapınak kalıntıları kolayca görülür. Cleopatra plajının kumu kendine özgü rengi ve çok küçük taneli olması ile başka kumsallardan ayrılır. Sedir adasının hem kuzeyinde hem de doğusunda demir atılabilir.

Soğut/

Cedrea'dan sonra en uygun demir atma yerlerinden olan Söğüt, Karacasogut veya Karaca Limanı olarak bilinir. Cam Ormanının koya kadar indiği eşsiz bir koydur. Her turlu havada hatta kisin bile korunaklı bir koydur. Kıyıda restoranlar ve yürüme alanı bulunur. 

İngiliz Limanı/Değirmen Bükü

İkinci Dünya Savasında İngiliz gemilerinin saklandığına inanılan bu eşsiz gözelikteki limanın girişini bulmak oldukça zor. Bu limanda dalgıçlar tarafından bulunan iki İngiliz savaş uçağının adalarda üstlenen Almanlar tarafından düşürülüp denize gömüldüğü sanılır. Bu bütün rüzgarlara kapalı olan koy bir gol kadar sakin olup iyi bir demir atma  yeridir. İngiliz limanın ve çevresi ağaçlarla kaplıdır. Civarda restoran ve balık çiftliği vardır. İngiliz limanını gezerek ve yüzme molaları vererek bütün bir gün ve gece geçirilebilir.

Longoz/Kargili Bük

İnce uzun ve sığ denizi olan Longoz' Büküne çok az denizci girmek ister. Bütün rüzgarlara kapalı olan Longoz demirleme için idealdir. Derinlik aniden 2, 3 metreye kadar iner. Denize kadar inen cam ormanı çok güzeldir. Longoz Rumca’da ağacı bol anlamına gelir. Longoz yakınında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yazlık köşkü yapılmıştır.

Değirmen Bükü

Okluk limanı

Mal deresi limanı

Tuzla

Yedi Adalar

Mavi Turdaki en önemli duraklardan birisi Tuzlanın güneyindeki yedi adalardır. Her türlü su üstü ve altı sporları için uygun olan Yedi adalar koyunda sünger bile toplamak mümkün. Çok sığ ve kayalık olduğu için adaları gecik koya girmek oldukça zor. Özellikle gece yaklaşılması tavsiye edilmez.  Çok sayıda su ustu ve altı kaya toplulukları var. Koydaki bir kaç koy demirlemeye müsait. 

Bordubet Limanı

Yedi Adalardan yaklaşık 5km uzaklıkta yer alan Bordubet Limanı bu bölgedeki en güvenli demir atma yerlerinden birisidir.

Büyük Çatı Limanı

Bütün rüzgarlara kapalı olan bu enfes liman bir zamanlar denizcilerin su alma noktası idi.

Körme

 Datça yarımadasının kuzeyinde yer alır. Bodrum ve Datça arasındaki ana irtibat limanıdır.  Limanda iki büyük koy var. Bütün rüzgarlara kapalı olan Kormenin iki havuzunda küçük ve büyük tekneler barınır.

Mersincik Limanı

Teknenizin Tekir burnunun dönmeden önce uğrayacağı yerlerden birisi olan Mersincikte genelde geceleme yapılır.

Tekir Burnu

Antik Cağlarda Cape Trio, Triopium adi ile anılan bu görkemli burun günümüzde Tekir Burnu olarak anılır. Burada kayalar son derece dik bir şekilde denize ulaşırlar. Tekneler limana ulaşmak için İskandil, Tekir ve Deveboynu olarak anılan uç burunu  gedmek zorundadırlar. Çok rüzgarlı olan bu bölge bazen teknelere zor anlar yaşatır. 

Knidos

Anadolu’nun en görkemli antik kentlerinden biri olan Knidos'u mutlaka ziyaret etmelisiniz. İlk yerleşiminin yarımadanın doğusunda, Datça civarında yer aldığı Knidos, günümüzde görkemli harabeleri ve eşsiz güzelliği ile ziyaretçileri karsılar. Limanın hemen yanında Knidos'un antik tiyatrosu yer alır. Askeri limana doğru bir yürüyüş sizi Bizans döneminde insaa edilmiş iki kilise kalıntısına oturur. 19. yüzyılda İngiliz Sır Newton'un yağmaladığı Knidos, 1960 yıllarından itibaren arkeolojik kazılara sahne oldu. Newton'un İngiltere’ye göturdugu Demeter Heykeli, limanı koruyan aslan heykelleri, günümüzde British Museum'un salonlarını süsler. Antik yazarların bahsini ettiği unlu Afrodit tapınağının ve tanrıçanın kutsal mahallinin bulunması ile Knidos ilgi odağı oldu. Antik cağ yazarlarının  bahsettiği ve tapınakta yer alan heykeltras Praksiteles'in unlu Afrodit heykeli ise günümüze kadar ulaşmadı.  Şehir çok büyük nekropoli, cifte limanı, Afrodit tapınağı ve görkemli akropole ile ziyaretçileri büyüler.

Marmaris

16 yüzyılda inşa edilen bir  Osmanlı kalesi etrafında gelişen Marmaris eşsiz doğal güzelliği ile Türkiye'nin en önemli  turizm merkezlerinden biridir. Ege ve Akdeniz’in buluşma noktasındaki Marmaris denize kadar inen cam ormanları, zakkum ağaçları ile bir doğa harikasıdır. Ziyaretçilere oldukça zengin bir alışveriş etme imkanı sunan Marmaris, gece hayati ve restoranlar açısından da çok hareketlidir.

 

 

 

Home
Up
Bodrum Bodrum
Bodrum Gökova

Yesilyurtlular Tatil sitesi kiralik Villa

 

 

Home ] Up ] Halikarnas ] Bodrum Kalesi Muze ] Bodrum Yarimadasi ] Bodrum Yakininda ] Bodrum Restoranlar ] Emlak ] Bodrum Bilgi ] E Posta ]

[ Home ] [ Up ]  Copyright © Bodrum Rehberi